Privatklinik tilbyder gastroskopi af maveregionen

Sundhed

Hvad er gastroskopi

Gastroskopi er et synonym for kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Lægen anvender et gastroskop, hvilket er en tynd bøjelig kikkert på størrelse med en lillefinger, der via mundes eller næsen nedføres gennem spiserøret og mavesækken til tolvfingertarmen. På gastroskopet er der et lille kamera i enden, som fører billeder op på en skærm.

Forberedelse til gastroskopi

Det er ikke muligt at udføre undersøgelsen hvis mavesækken er fyldt, man skal derfor faste mindst 6 timer før undersøgelsen. Derudover skal du informere lægen om eventuel livsvigtig medicin, så du kan finde ud af hvordan og hvornår, du skal tage dem. Særligt ved blodfortyndende medicin eller sukkersyge er det vigtigt at informere lægen.

Alle synes ikke, det er lige behageligt at være igennem undersøgelsen, så derfor vil lægen spørge om du vil have noget beroligende medicin inden. Medicinen vil være via indsprøjtning i blodet og du skal være opmærksom på, at du ikke må køre bil hjem, såfremt du modtager beroligende medicin.

Ved en nasal gastroskopi bedøves begge næsebor med en gel som hedder Xylocain.

Hvorfor foretages en undersøgelse

Man udfører simpelthen en gastroskopi, for at se efter sygdomme i spiserør, mavesæk eller tolvfingertarm.  Sygdomme som kan diagnosticeres ved undersøgelsen, er bl.a. mavesår, polypper, åreknuder, svulster eller svampeinfektioner. Det vil ofte i forbindelse med undersøgelsen være nødvendigt at tage vævsprøver, for lægen bedre kan bedømme udfaldet. Prøverne tages med en tang, som føres igennem gastroskopet.

Hvordan forgår undersøgelsen

Inden man begynder med undersøgelsen får man lokalbedøvelse af svælget, som påføres ved spray eller væske. Hvis man gerne ville have mere beroligende, sker dette også inden man starter. For at passe på gastroskopet får man ved gastroskopien også en plastring mellem tænderne. Man ligger på venstre side under hele undersøgelsen, som i gennemsnit varer imellem 5-10 minutter. For lægen bedre kan se, puster han luft igennem gastroskopet og ned i mavesækken så den udvides. Under undersøgelsen oplever nogle opkastningsfornemmelse eller trykfornemmelse, men generelt er undersøgelsen ganske ufarlig.

Efter gastroskopi

Grundet lokalbedøvelsen må man ikke indtage føde i den næste ½-1 time efterfølgende.

Derudover kan der i timerne efter undersøgelsen være svien i halsen eller trykken i maven, men det vil forsvinde af sig selv. Hvis man vælger at få den beroligende medicin, vil man skulle blive en kort stykke tid hos lægen, for at se om der er nogle komplikationer. Vælger man ikke at få beroligende medicin, kan man umiddelbart efter undersøgelsen tage hjem.

Hvis man efter udførelsen af en gastroskopi oplever kraftige mavesmerter, kaster blod op eller sort afføring, skal man kontakte læges hurtigst muligt.