Pas på dine tænder – også når du får en tandblegning

Skønhed, Tandpleje

Vi skal alle sammen passe godt på vores tænder. Vi får nemlig kun ét sæt, som gerne skal kunne holde det meste af livet. Og sker der skade på tænderne, kan de ikke hele, på samme måde som det er tilfældet med andre dele af kroppen. Hvis man først har ødelagt sine tænder, er der altså ingen vej tilbage. Derfor er det vigtigt at tænke på sine tænders sundhed. Det kan man fx gøre ved at gå til regelmæssige tandtjek og sørge for at bruge tandtråd hver dag. Men det kommer også i spil, når man overvejer at få lavet en tandblegning. Hvor og hvordan man vælger at blege sine tænder har nemlig stor indflydelse for, hvor stor eller lille indflydelse det har på tænderne sundhed. Det er derfor noget, man skal tænke over, inden man får lavet en tandblegning.

Ønsker du dig også et smukt smil?

Går du og drømmer om smukke, hvide tænder? Så er du langt fra den eneste. Lige og ikke mindst hvide tænder er et af de skønhedsidealer, der har været på mode til næsten evig tid. Helt tilbage i det antikke Grækenland og i Egypten gjorde man forsøg på at blege tænderne ved hjælp af urin. Samtidig bliver ønsket forstærket af reklamer og billedblade, hvor man altid ser hvide smil. Det er derfor ikke underligt, at man ønsker sig et flot, hvidt smil. Dog skal man have nogle ting i mente, inden man kaster sig ud i en tandblegning. Netop fordi der er et stort marked for det, er der også mange producenter og produkter, der ikke helt kan holde, hvad de lover. Derfor skal man tænke sig lidt om, inden man tager det første, det bedste tilbud om tandblegning.

Tandblegning kan gå hårdt ud over tænderne

Man kan sammenligne en tandblegning med det at afblege sit hår. Ved hjælp af kemikalier kan man fjerne misfarvninger og lysne selve pigmentet. Det er dog ikke noget, der er super sundt. Ligesom ens hår kan blive tørt og spaltet af en afblegning, kan man også risikere at gøre skade på sine tænder med en tandblegning. I dag er der mange muligheder for at købe gør-det-selv sæt til tandblegning på nettet. Det er dog ikke altid en særlig god løsning, fordi man hurtigt kan komme til at gøre noget galt. Fx er det svært at tilpasse skinnen, så den passer perfekt til netop ens tandsæt. Hvis man vælger en sådan løsning, er chancen for, at man kommer til at udøve skade på tænderne, betydeligt større. Og som bekendt er der ikke meget at gøre, når først skaden er sket.

Heldigvis findes der et godt alternativ

Du behøver ikke være helt fortvivlet, hvis du ønsker dig et hvidere smil. Selvom det kan have konsekvenser at blege sine tænder ved hjælp af produkter på nettet, findes der et alternativ. Ønsker du dig en tandblegning med så lidt skade for tænderne som muligt, bør du gå til tandlægen. En tandlæge er ikke alene professionel og har adgang til de bedste produkter – vedkommende vil også have en helt anden viden og forståelse af tænderne, end det er tilfældet med menig mand. Hvis du gerne vil have muligheden for at få det hvide og smukke smil, du drømmer om, uden at gøre skade på tænderne, bør du derfor kontakte din tandlæge. Med hjælp fra en tandlæge kan du få den mest effektive og skånsomme tandblegning.

Dette kan du gøre selv

En kemisk tandblegning vil altid være det mest effektive. Ønsker du dig meget hvide tænder her og nu, er det derfor løsningen. Men der er også nogle ting, du selv kan gøre, hvis du ønsker dig et pænere smil. Eksempelvis kan man undgå visse drikke- og fødevarer, der er med til at misfarve tænderne. Det gælder kaffe, te og tobak. Man kan også gå efter fødevarer som gulerødder og æbler, der er kendt som naturens tandbørster. De kan være med til at give dig et smil, der ikke er så plaget af misfarvninger. Naturligvis er det også vigtigt, at du sørger for at børste tænder mindst to gange om dagen og bruge tandtråd. På den måde kan du passe godt på dine tænder og holde dem rene, så du måske ender med slet ikke at have behov for en tandblegning.