Kontakt en tandlægevagt, hvis du oplever tandpine eller tandsmerter

Tandpleje

De fleste af os har nok prøvet at have tandpine eller opleve smerter i tænderne. Hvis man ikke har det, er det formentlig blot et spørgsmål om tid, før det sker. Selvom vi er blevet bedre til at passe på vores tænder, kan det nemlig stadig ske, at der opstår problemer med tænderne. Og gør der det, er det vigtigt, at man skynder sig at tage kontakt til en tandlægevagt. Ofte er problemer med tænderne nemlig noget, der kræver professionel opmærksomhed og behandling, og altså ikke noget man selv kan klare. Samtidig kan det gøre skaden værre, hvis man venter for længe med at kontakte en tandlægevagt. Derfor er det at kontakte en tandlægevagt det første, man skal gøre, hvis man pludselig får smerter i tænderne.

Pas godt på dine tænder – de skal holde hele livet

Vi får kun ét sæt tænder, som vi helst skal have det meste af livet. Derfor er det en rigtig god idé at gøre noget for at passe godt på sine tænder. De fleste af os bruger hver dag tandbørste og tandtråd, som alt sammen er med til at bevare sunde tænder og en god mundhygiejne. På den måde kan man være proaktiv og mindske risikoen for, at der kommer skader på tænderne. Men også når skaden er sket, er det vigtigt at man gør noget. Ved at tage kontakt til en tandlægevagt med det samme sikrer man sig, at man får hurtigt hjælp. Når man bliver undersøgt og behandlet næsten med det samme, mindsker man sandsynligheden for, at skaden bliver værre end den allerede er. At kontakte en tandlægevagt så hurtigt som muligt er altså også en måde, hvorpå man kan passe på sine tænder.

Smerter i tænderne kan skyldes mange ting

Som regel skyldes en tandpine eller tandsmerter et hul i tanden, hvor bakterierne er nået ned til tandbenet. Dog kan det også være en række andre mere eller mindre alvorlige ting. Det kan eksempelvis også skyldes betændelse i tænder eller tandkød. Derfor er det vigtigt, at man med det samme tager kontakt til en tandlægevagt. En tandlægevagt kan nemlig ved at tale med dig give et bud på, om du skal søge hjælp med det samme, eller om det kan vente. Er der tale om noget mere alvorligt, fortæller en tandlægevagt dig, at du skal søge hjælp med det samme. Og det er derfor en god idé at ringe op, når man har tandpine og ikke aner, hvad det skyldes.

Få hurtig lindring, når du har smerter

Det er ikke rart at have smerter i tænderne. Det kan nemlig være svært at tænke på andet. Man kan hverken spise eller tale, uden at man bliver mindet om smerten. Derfor er det ikke underligt, at mange ønsker en hurtig lindring af deres tandpine, når den opstår. Mange gange kan man selv forsøge at lindre smerterne ved hjælp af is på kinden eller almindelig smertestillende medicin. Dog er det bedste, hvis man gerne vil fjerne smerterne hurtigt, at kontakte en tandlægevagt. At bruge is eller smertestillende medicin er nemlig kun symptombehandling og vil således ikke fjerne årsagen. Kun en tandlæge kan finde årsagen og behandle tandpinen, så den forsvinder. Derfor er det første, man skal gøre, når man oplever smerter i tænderne, at kontakte en tandlægevagt og få professionel hjælp.

Vælg en lokal tandlægevagt

Hvis du vil være forberedt på den dag, hvor uheldet er ude, kan det være en idé allerede i dag at gemme nummeret på en tandlægevagt. På den måde er man hurtigt klar til at ringe, når man oplever tandsmerter – uanset hvor man er. Det kan mange gange være en god idé at vælge en lokal tandlægevagt, der holder til i nærheden af, hvor man bor. Det sikrer, at man nemt kan komme dertil og få hurtigt hjælp, hvis det viser sig, at tandpinen er mere alvorlig end som så. Da man sjældent ønsker at rejse langt eller besværligt, når man har ondt i tænderne, er det en god idé at vælge en lokal tandlægevagt. Det kan med fordel også være den samme tandlæge, man normalt kommer til. På den måde er man sikker på, at man altid kan få god behandling og hurtigt hjælp, når behovet for det opstår.