Kikkertundersøgelse – også kendt som gastroskopi

Sundhed

En kikkertundersøgelse er det, der blandt professionelle går under den medicinske term gastroskopi, og med helt andre ord vil det sige en indvendig undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm.

Når man får en kikkertundersøgelse, får man undersøgt spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Til denne undersøgelse benyttes det, der kaldes et gastroskop – deraf navnet, hvilket er en tynd bøjelig slange, der har cirka samme tykkelse som en lillefinger. Når du får en kikkertundersøgelse, føres denne slange gennem din mund og ned i spiserøret og maven, og derfra videre til tolvfingertarmen. Kikkertundersøgelsen kan afsløre om du har sygelige forandringer i spiserøret, mavesækken eller tolvfingertarmen, hvilket blandt andet ville kunne være kræft, refluks, mavekatar eller mavesår. Det kan derfor være en god ide at få sig en kikkertundersøgelse, hvis man føler uro og ubehag i maveregionen.

Forberedelse til kikkertundersøgelse

Når du skal have foretaget en kikkertundersøgelse, skal du have fastet i seks timer inden undersøgelsen. Tager du livsvigtig medicin, kan du godt tage denne med et lille glas vand om morgenen. Dog bør tablettern mod sukkersyge vente med at blive taget til efter kikkertundersøgelsen.

Selve kikkertundersøgelsen

Selve kikkertundersøgelsen foregår i venstre sideleje. Det betyder oftest at du vil blive tilbudt en lokalbedøvelse i svælget, for eksempel spray eller væske, hvilket vil mindske ubehagelige reflekser. Lægen vil herefter bede dig synke for at han/hun kan føre gastroskopet gennem din mund og dit spiserør og ned i mavesækken og videre til tolvfingertarmen. På den måde kan lægen, under kikkertundersøgelsen, se om der er for eksempel mavesår.

En kikkertundersøgelse varer typisk ikke mere end bare 5 minutter, og du vil umiddelbart efter kikkertundersøgelsen kunne få at vide, hvorvidt der er noget galt i regionen.

Bivirkninger ved en kikkertundersøgelse

Det gør sjældent ondt t få foretaget en kikkertundersøgelse, men mange oplever at føle sig en smule oppustede, da der under kikkertundersøgelsen pumpes en smule luft ned i mavesækken, hvilket kan give en let trykkende fornemmelse og trang til at lukke luft ud.

Eventuelle komplikationer

En kikkertundersøgelse anses ikke for værende farlig. Dog skal det siges, at der i forbindelse med en kikkertundersøgelse er en lille risiko (dog mindre end 0,1 %) for at der kan opstå komplikationer. Disse komplikationer omfatter for eksempel blødning eller hul gennem organets væg. Meget sjældent opleves tandskader.

Oftest følger der blot en smule let svien i halsen eller luft i tarmene, hvilket begge er ganske forbigående gener, når man får en kikkertundersøgelse.