Kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen

Sundhed

En koloskopi er en form for Kikkertundersøgelse, der bliver foretaget af patientens tyk- og endetarm. Denne form for Kikkertundersøgelse bliver foretaget af en læge eller en sygeplejeske, der er specialuddannet, til at kunne udføre en koloskopi. Til en koloskopi kikkertundersøgelse, bruges et koloskop, der er en lille tynd kikkert. Denne kikkert har cirka samme tykkelse som en almindelig finger. Kikkerten føres i patientens endetarm og videre ind gennem tyktarmen. Kikkerten har en længde på cirka 120 centimeter.

Tyktarmen, som denne type kikkertundersøgelse primært skal se på, er den sidste del af menneskets tarmsystem. Tyktarmen starter efter tyndtarmen, og slutter ved endetarmen. Tyktarmen hos et voksent menneske er omkring 170 centimeter lang.

Under en koloskopi sender kameraet i kikkerten farvebilleder fra tarmen og videre ud til en skærm, som den pågældende læge eller sygeplejeske kan følge med på. Under en koloskopi vil lægen desuden kunne føre forskellige instrumenter op gennem koloskopet. På denne måde er det muligt at tage prøver af forskellige arter. Man vil for eksempel kunne udtage vævsprøver og udføre vanskelige behandlinger som for eksempel at fjerne patientens polypper.

Sådan udføres en koloskopi kikkertundersøgelse

Når patienten skal gøres klar til en koloskopi kikkertundersøgelse, får han først og fremmest noget beroligende medicin, der oftest bliver sprøjtet direkte i årene. Efterfølgende bliver han lagt på venstre side, hvor lægen eller sygeplejersken undersøger endetarmen, inden der bliver iværksat en kikkertundersøgelse. Efter koloskopet er blevet indført, kan det dog være nødvendigt for patienten at skifte stilling. Under en koloskopi kikkertundersøgelse vil der blive blæst luft ind i tarmen, gennem koloskopet, for at give et bedre udsyn til kikkertens kamera.

En koloskopi undersøgelse tager normalt omkring 30 minutter.

 

Hvorfor får man foretaget en koloskopi?

Når man læser om, hvordan en koloskopi kikkertundersøgelse udføres, skræmmes man højst sandsynligt en smule af fremgangsmåden. For de fleste mennesker lyder proceduren nemlig ikke videre behagelig. Derfor er det vigtigt at vide, hvorfor en koloskopi kan være nødvendig.

Under en koloskopi kikkertundersøgelse kan lægen nemlig udtage vævsprøver der kan hjælpe til at stille en diagnose på en lang række forskellige tarmsygdomme. Koloskopien kan blandt andet stille diagnoser som for eksempel polypper, indsnævring i tarmen og divertikler.

Dog er den altoverskyggende grund til at få udført denne ubehagelige undersøgelse at koloskopien, og de vævsprøver som lægen kan tage, at den kan vise hvor vise, hvorvidt man er ramt af kræft i tyktarmen eller endetarmen.