At arbejde med udsatte børn og unge – hvorfor gør man det?

Børn

Det er bestemt ikke en karriere, man skal vælge, hvis man tænker kortsigtet. Professionen har brug for erfarne professionelle, der er ildsjæle helt ind til benet. Men vælger man den mindre befærdede vej, så kan man nyde godt af et arbejde, der beriger ens liv.

Du vil ikke kede dig

Når man arbejder med udsatte børn og unge, er to dage bogstavelig talt aldrig de samme. Det er en stor variation af børn, familier og komplekse problemstilleringer, man skal tage stilling til hver eneste dag. Man kommer ud i situationer, hvor man skal bruge sin uddannelse til at løse konflikter, og man er derfor hele tiden på. Det kan lyde hårdt, men der er mange, som arbejder på det socialpædagogiske område, der nyder at bruge fagligheden. Og fordi man hele tiden bliver udfordret, så lærer man en masse ved at arbejde med udsatte børn og unge.

Du vil lære en masse om dig selv

De fysiske og følelsesmæssige krav man møder, når man arbejder med udsatte børn og unge, er ekstremt krævende. Man bliver udfordret, og man finder ud af, hvad man som person kan klare i hverdagen. Og mange, der arbejder på opholdssteder og botilbud bliver overraskede over, hvor meget de egentlig kan klare, når de først står i en kritisk situation. En af grundene til, mange får sådan en succesoplevelse, er, at de støttes af andre kollegaer og medarbejdere. Man er nemlig sammen om at hjælpe børn og familier, der har brug for ekstra støtte og nærvær. Der er med andre ord stor teamspirit på opholdsstederne.

God holdånd på arbejdspladsen

Man arbejder sammen med og for socialt udsatte mennesker, og her knytter man en masse bånd – både til de personer, der bor på opholdsstederne og ens kollegaer. Og netop ens kollegaer spiller en stor rolle i ens tilfredshed med arbejdspladsen. Det er nemlig både en støtte og en afledning for frustration. Man bliver udfordret på alle tænkelige fronter, og derfor er der meget hjælp at hente hos socialpædagogiske medarbejdere, der har oplevet lidt af hvert. Det kan også være, at der er nogle, der har en specialuddannelse, der giver ekstra værktøjer til at håndtere en unik situation. På samme vis kan ens kollegaer fungere som en afledning for de frustrationer, man kan bygge op i løbet af en arbejdsdag eller –uge. Det er nemlig et meget hårdt arbejde, og man kan ende i situationer, hvor man føler sig magtesløst. Derfor kan det være en god ide at snakke løs med sine kollegaer om det, der fylder i ens hverdag.

Stolthedsfølelse

Når man arbejder med socialt udsatte børn og unge, så løfter man en rigtig stor opgave i samfundet og for den enkelte. Man hjælper børn og unge til at få en så normal hverdag som overhovedet muligt. Og man hjælper samtidigt også samfundet til at fungere bedre. Det er en hård opgave, som de færreste løfter, men de, der gør, får et rigt hverdagsliv ud af det.